Generationsöverskridning

Många gånger talas det om att vi måste värdera kunskapsöverföring mellan generationerna. Aldrig mer har jag personligen känt av det sedan jag började med handarbete. Direkt slussas mina tankar till min uppväxt med minnesbilder av hur min mormor ständigt stickade/virkade/broderade, kokade saft eller lagade smaskiga saker. I vuxenålder väcktes intresse för alla de där bitar som min mormor kunde utantill.
 
Själv lärde jag mig i mitten på 2015 att sticka genom att sammanbitet leta efter, och försöka förstå, instruktionsvideor på youtube. Det är klart att det är fantastiskt att handarbetskunskap går att sprida vitt tack vare olika medier, men det går inte att jämföra med de kunskaper som jag hade kunnat lära mig genom att blivit instruerad av mormor som satt inne med ett helt livs kunskaper om allt mellan himmel och jord. Nåväl, man får samtidigt inse att inget är för sent, och att det alltid går att lära sig med lite vilja!
 
 
 Den här förvirrade och ojämna femtimmarskoftan var mitt första försök att förstå mig på mönsterbeskrivning, som ett nästa steg från att följt instruktionsvideor om hur man stickar mössor och sockor steg för steg. 
 
En annan rolig aspekt i det hela, är att min mamma har återväckt stickning och handarbete sedan jag börja fråga och researcha. "Det är som att cyckla!" hojtar hon till när hon gör en ny stolpe med virkningen eller gör mönstring hon inte gjort på en massa år. Känns skönt att veta!
 
 
 Ibland när vi ses drar vi upp våra projekt och stickar förnöjt i vår tvåmannasyjunta!